Sultan Zainal Abidin I Diraja Champa / Che Bo Nga (1360 – 1390)

Dari Rodovid ID

Orang:952126
Langsung ke: panduan arah, cari
Marga (saat dilahirkan) Champa
Jenis Kelamin Pria
Nama lengkap (saat dilahirkan) Sultan Zainal Abidin I Diraja Champa / Che Bo Nga (1360 – 1390)

Momen penting

kelahiran anak: Puteri Ramawati [Champa]

1360 - 1390 gelar: Raja Champa

Catatan-catatan

KERAJAAN CHAMPA

Setelah berada kira-kira 8 bulan di negeri Chermin, Sayyid Hussein Jamadil Kubro bersama isterinya, Puteri Mariam dan adiknya Sayyid Thanauddin kemudian berangkat ke negeri Champa untuk meneruskan misi dakwah di sana.

Di negeri Champa, Sayyid Hussein Jamadil Kubro telah mengadap Raja Champa bernama Che Bo Nga (1360 – 1390). Che Bo Nga adalah seorang raja yang tegas dan sangat digeruni oleh musuh dan raja-raja kecil yang memerintah wilayah-wilayah kecil Champa. Ini kerana Che Bo Nga sangat handal dalam ilmu perang dan dapat menumbangkan lawannya dengan mudah. Namun begitu, baginda sangat tertarik dengan tutur kata dan budi pekerti Sayyid Hussein Jamadil Kubro. Baginda banyak mendapatkan nasihat daripadanya, kerana Sayyid Hussein Jamadil Kubra semasa di India berpengalaman sebagai Panglima Perang Kerajaan Kesultanan Islam Delhi. Kejayaan menghapuskan pemberontakan besar-besaran Kerajaan Hindu semasa dalam usia 25 tahun, menyebabkan Sultan Delhi telah melantik beliau sebagai Amir atau Gabenor negeri Deccan. Sayyid Hussein Jamadil Kubro telah berjaya menjadikan Deccan sebagai negeri yang makmur di bawah pemerintahan Islam, disamping memajukan Deccan sebagai kota perdagangan terkemuka dalam tempoh 5 tahun sahaja. Dalam usia 30 tahun, beliau telah meminta keizinan Sultan Delhi untuk meletakkan jawatan Amir Deccan dengan alasan kerana ingin menunaikan ibadah Haji di Makkah.

Che Bo Nga dengan suci hati telah menerima hidayah dan memeluk Islam di tangan Sayyid Hussein Jamadil Kubro dan menggunakan nama Sultan Zainal Abidin. Manakala permaisuri baginda, Puteri Nareswari ditukarkan nama dengan Siti Zubaidah binti Sultan Mahmud Syah Raja Chermin. Raja-Raja kecil serta ramai rakyat Champa turut memeluk agama Islam yang menyebabkan Champa menjadi bersatu padu di bawah panji Islam. Agama Islam telah menyatukan rakyat Champa yang menyebabkan musuh utama mereka iaitu Vietnam berjaya dikalahkan sehingga dua kali ibu kota mereka, Hanoi telah dimusnahkan oleh tentera Champa di bawah pimpinan Sultan Zainal Abidin.

Di Champa, isteri Sayyid Hussein Jamadil Kubro, Puteri Mariam (Puteri Linang Cahaya) telah melahirkan seorang putera bernama Maulana Malik Ibrahim dan kemudiannya pula Puteri Siti Aisyah. Maulana Malik Ibrahim diberikan didikan agama sendiri oleh ayahandanya, kemudian dihantar belajar pula kepada bapa saudaranya, Syeikh Muhammad Ariffin Syah di Kerisek, Patani. Maulana Malik Ibrahim telah dihantar bersama beberapa orang saudaranya yang lain ke Tanah Jawa dalam misi menyebarkan Islam di sana. Di Tanah Jawa, Maulana Malik Ibrahim lebih terkenal dengan jolokan Sunan Gresik iaitu pelopor atau ketua Wali Sembilan (Wali Songo).

Puteri tunggal Sayyid Hussein Jamadil Kubro, Siti Aisyah pula kemudiannya dikahwinkan dengan Syeikh Khaliq Al-Idrus (Adipati Jepara). Keturunannya kemudian bercantum kembali dengan keluarga besar Sayyid Hussein Jamadil Kubro, menjadi pemerintah serta ulama-ulama di Tanah Jawa.

Setelah Puteri Mariam (isteri Sayyid Hussein Jamadil Kubro) mangkat, Sultan Zainal Abidin (Raja Champa) mengahwinkan pula puteri baginda, Puteri Ramawati dengan Sayyid Hussein Jamadil Kubro, pada tahun 1355. Perkahwinan tersebut telah melahirkan Ibrahim Asmaro atau Ibrahim al-Hadhrami. Dari zuriat Ibrahim Asmaro lahirlah beberapa orang lagi Wali Songo seperti Sunan Ampel, Sunan Bonang, Sunan Giri dan Sunan Drajat.

Sumber : Blogspot Malaysia


Dari kakek nenek sampai cucu-cucu

 
== 1 ==
== 1 ==
Anak-anak
Puteri Ramawati
lahir: Menikah tahun 1355 M
Anak-anak
Cucu-cucu
Syarif Muhammad Kebungsuan Pengging (Jaka Sengara)
pekerjaan: Pengging, Adipati Pengging bergelar Andayaningrat atau Ki Ageng Pengging I
perkawinan:
1. Asy. Sayyid Maulana Maliq Ibrahim
lahir: 1297, Samarqand, Uzbekistan
CONF: Datang Ke Jawa tahun 1404
imigrasi: WISATA ZIARAH KE SYEKH MAULANA MAGHRIBI PARANGTRITIS
perkawinan:
perkawinan: 4.3.1.2. Dewi Rasa Wulan-Cloning1
wafat: 1419, Desa Gapurosukolilo-Kota Gresik-Jawa Timur
14. Syarief Ali Nurul Alam (Patih Arya Gajah Mada II)
lahir: 1402, Chermin, Kelantan
perkawinan:
perkawinan:
gelar: 1432 - 1467, Pateh Arya Gajah Mada. Perdana Mantri of Kelantan-Majapahit II
penguburan: Pemakaman Gunung Santri - Cilegon - Banten
6. Maulana Muhammad Jumadil Kubra
lahir: 1311, Nasarabad India
9. Syaikh Maulana Wali Islam
lahir: 1317, Nasarabad India
2. Pangeran Pebahar As-Samarqandiy
lahir: 1300, Samarkand, Uzbekistan
3. Fadhal As-Samarqandiy (Sunan Lembayung)
lahir: 1302, Samarkand, Uzbekistan
5. Syekh Yusuf Shiddiq As-Samarqandiy
lahir: 1307, Samarkand, Uzbekistan
12. Siti ‘Aisyah (Putri Ratna Kusuma)
lahir: 1351, Kelantan, Malaysia
18. Sayyid Hasan Jumadil Kubra (1)
lahir: 1413, Wajo, Sulawesi Selatan
gelar: 1453, Menjadi Syekh Mufti Kesultanan Gowa, bertepatan dengan wafatnya Sayyid Husain Jamaluddin Jumadil Kubra
wafat: 1591, Wajo, Sulawesi Selatan
19. Sayyid Husain Jumadil Kubra Al-Asghar
lahir: 1443, Wajo, Sulawesi Selatan
15. 'Abdul Malik
lahir: 1404, Johor, Malaysia
Cucu-cucu

Peralatan pribadi